Alzheimer Hastalığı ile Yaşam

turkiye-alzheimer-tehdidi-altinda-16217

Alzheimer beyin hücrelerinin ölümü ve beyin hacminin azalması ile karakterize olan fakat kesin olarak nedenleri bilinmeyen nörolojik bir hastalıktır. Klinik olarak incelendiğinde bu hastalık işlevsel düzeyde ilerleyici kötüleşme ile birlikte hafıza ile diğer entelektüel faaliyetlerde belirgin bozulma olarak karşımıza çıkar. Hastalığın ilerlemesi 5 ile 20 yıl (ortalama 7-8 yıl) sürebilir. En ileri evresinde ise bu hastalığa sahip bireylerin 24 saat bakıma ihtiyacı olabilir.

Alzheimer hastalığının maalesef tedavisi yoktur. Bu noktada hastaların günlük yaşam kalitesini düşüren unutkanlık ve ilişkili beceri kayıplarını geciktirmeyi hedefleyen bir tedavi yaklaşımı izlenir.

Hasta yakınları için öneriler şunlar olabilir:

İletişim: Konuşarak iletişim kurmak güç olduğu için, gülümseyerek, dokunarak ve ya kucaklayarak hastaya sevginizi gösterebilirsiniz.

Yardımcı hatırlatmalar ve notlar: Hastalığın erken evresinde, ne yapması gerektiğini, neler olup bittiğini ve oradaki insanların kimler olduğunu çeşitli şekillerde hatırlatmak yararlı olabilir. Kapıların üzerine konan işaretler, neyin nerede olduğunu ve nasıl kullanıldığını açıklayan etiketler hastanın zaman ve mekan bilincinin korunmasına yardımcı olabilir.

Beslenme: Yeni yiyecekler yerine, tanıdık yiyecekler hazırlanması ve yemek programının belirli bir düzende olması (her gün aynı saatte hazır olması gibi) hem hastanın zaman kavramını korumasına hem de sizin zamanınızı ve enerjinizi etkin bir şekilde kullanmanıza yardımcı olacaktır.

Hayata keyif katma: Hastayı yürüyüşe ve ya basit işler yapması konusunda teşvik edebilirsiniz. Günlük ev işleri veya eski hobileri, hastaya anlamlı bir şeyler yaptığı ve işe yaradığı hissi verecektir.

Saldırganlıkla başa çıkmak: Bu hastalar zaman zaman hırçın ve saldırgan olabilirler. Bu tepkiler, kendisini güvende hissetmemesi ve ya yeni sesler, olaylar ve insanlarla karşılaşması gibi birçok nedene bağlı olabilir. Hastayı sakinleştirmek için en etkili yol, önce kendinizi sakinleştirip yavaş hareketler ve güven verici bir ses tonuyla konuşmaktır.

 

Amaçsızca dolaşma ve uygunsuz ısrarlar: Hasta çevrede amaçsızca dolaşabilir. Bu davranışın sebepleri, hareketsiz kalamaması, ağrısız olması, dış uyarılar, karnının acıkması ve ya tuvalete gitmek istemesi olabilir. Günlük egzersizler, dışa vurulamayan enerjinin kontrol edilmesine yardımcı olabilir. Hasta olmadık zamanlarda olmadık isteklerde bulunup ısrarcı olabilir (gece yarısı dışarı çıkmak gibi). Bu durumlarda mümkün olduğu kadar zıtlaşmayıp, dikkatini başka bir konuya çekmeye çalışmak önemlidir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın