Ailede çözüm odaklı yaklaşım

aile-egitimiAile kavramının birçok olay örgüsünde önemli bir yeri vardır. Çocuklar kişilik gelişimlerini ailede almaya başlar ve ilerleyen zamanlarda farklı çevresel faktörlerle tamamlarlar. Burada en büyük rol ailenindir. Çocuk ile iletişim kurarken ailenin bazı olumsuz tutum ve davranışları ileride çocuk için problem yaratabilir.

Bu tutum ve davranış hatalarının bazılarını şöyle sıralamak mümkündür:
– Çocuğun başarılı kısımlarını desteklemekten çok, başarısızlara odaklanmak
– İltifat ve güven verici sorular sormak ve ya cevap vermek yerine, heves kırıcı şekilde sorular sormak ve ya cevaplar vermek
– Geçmişteki olumsuz davranışlara odaklanıp geçmişte takılı kalmak ve ileriyi görmeyi engellemek
– Çocuğun güçlü özelliklerine değil, zayıf yönlerine odaklanmak
– Bir şey anlatırken daha onarıcı bir dil kullanmak yerine, yıkıcı bir dil kullanmaları
Bunlar aile içi iletişimde meydana gelen ve sık rastladığımız tutum ve davranışlardır. Çözüm odaklı yaklaşım bu tutum ve davranışları ele alırken sorunun kaynağına değil, çözümüne odaklanır. Çocuklarla problemini yüzüne vuracak şekilde konuşursak, bu onlarda kırgınlık öfke veya agresyon yaratabilir. Daha mutluluk ve güven verici şekilde konuşmak hem onları rahatlatacak hem de iletişiminizi güçlendirecektir.
Çocuk için aile, bir çeşit modeldir. Birçok becerilerimizin aile içinde kazanıldığını düşünürsek, çocuk ailedeki birçok davranışı anne ve ya babasından model olarak alacak ve aynı şekilde size yansıtacaktır. Yani sizin konuşma tarzınızın, olaylara bakış açınızın ve verdiğiniz tepkilerinizin, ileride çocuğunuz tarafından size geri dönüşü olabileceğinden yukarıda belirttiğim hataları daha aza indirip tam tersi şekilde davranmaya özen gösterebilirsek, aile içi iletişim daha sağlıklı olacaktır.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın